Muizenberg

Zuid Afrika

Zuid Afrika

Algemeen
Namukelekile of "welkom" in Zuid-Afrika - één van de snelst groeiende vakantiebestemmingen ter wereld. Het jaar 2004 is een speciaal jaar voor de Zuid-Afrikaanse bevolking - de tiende verjaardag van de democratie. In deze periode heeft het toerisme een belangrijke rol gespeeld in de spectaculaire transformatie van het land, niet in het minst door het aantal nieuwe banen. In de afgelopen tien jaar is het aantal overzeese reizigers die de warme en vriendelijke kusten bezocht hebben met sprongen toegenomen.

Landschappelijke schoonheid en het hele jaar door een zonnig klimaat behoren tot de belangrijkste trekpleisters van Zuid-Afrika.

De sensatie van een safari in Zuid-Afrika om de ongelooflijke en diverse concentraties van wilde dieren te bekijken zal in de meeste vakantieplannen voorkomen. Aan verantwoord toerisme en het bewaren van onze ecologische plaatsen wordt de hoogste prioriteit gegeven in Zuid-Afrika. Het land mag trots zijn op verschillende Wereld Erfgoed plaatsen en talloze eco-vriendelijke projecten.

's Werelds hoogste Bungy Jump Zuid-Afrika is een land dat positief omgaat met de "Great Outdoors". Sportwedstrijden worden met hartstocht gevolgd, terwijl avontuurlijke activiteiten volop aanwezig zijn - van de hoogste bungeejump ter wereld tot wildwatervaren, abseiling, diepzeevissen en duiken. In het hele land vindt u uitstekende golfbanen en tot de activiteiten behoren onder andere mogelijkheden tot paardrijden, mountainbiking en expedities per vierwielaangedreven voertuigen.

Zuid-Afrikaanse wijnen zijn nu zo populair dat veel bezoekers met beide handen de kans aangrijpen de wijngaarden te bezoeken waar ze geproduceerd worden - twee vliegen in een klap: het landschap en de Kaaps-Hollandse architectuur te bewonderen en natuurlijk de wijnen proeven!

Afrikaanse keuken Wij doen ook een boekje open over de Zuid-Afrikaanse keuken - die u ongetwijfeld heerlijk zult vinden en goedkoop. U zult zien dat de standaard voor Zuid-Afrikaanse restaurants, hotels, country houses en bed & breakfast accommodatie hoog ligt - terwijl de prijzen verbazingwekkend laag zijn. Zoveel lager dat u haast niet kunt wachten het uw vrienden en familie thuis te vertellen.
Geen enkele reis naar Zuid-Afrika is compleet zonder minstens een paar dagen relaxen aan het strand en Zuid-Afrika heeft een aantal van de mooiste stranden ter wereld - met bovendien een massa watersportopties, waaronder walvissen bekijken, zwemmen met dolfijnen en naar haaien duiken.

Fishoek The Rainbow Nation
Zuid-Afrika's troef zijn echter de mensen. Het multiculturele land is trots op zijn warme karakter van goodwill en gastvrijheid. Ondernemers uit voorheen minder bevoorrechte gemeenschappen zijn nu druk bezig hun eigen bedrijf op te zetten - guest houses, restaurants, verkooppunten voor handenarbeid en reisorganisaties - die bezoekers voorzien van een uniek en hartverwarmend inzicht in de Zuid-Afrikaanse manier van leven. Cultural villages tonen de caleidoscopische rijkdom aan etnische tradities van ons land.

Zuid-Afrika wordt wel de "The Rainbow Nation" genoemd en u zult de tastbare trots ervaren van een verenigd land dat bouwt aan zijn toekomst - en waar alle bevolkingsgroepen hun tehuis hebben.

Naar boven

Ligging

Zuid Afrika bevindt op het Zuidelijk halfrond. Zie kaartje boven aan deze pagina.

Naar boven

Afstanden
De afstanden in Zuid Afrika zijn, in verhouding tot Nederland enorm. Zo bedraagt de afstand tussen Kaapstad en Johannesburg maar liefst 1500 km ! een weloverwogen reisplan is daarom zeer belangrijk.

Naar boven

Klimaat
Klimaat Zuid-Afrika heeft een schitterend klimaat met het gehele jaar door heerlijke warme zonneschijn. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Europa, waardoor het een ideale bestemming is om de winter daar te ontvluchten tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer (november tot februari, zie ook de temperatuur tabel hiernaast).
Voor het observeren van wilde dieren zijn de heldere, droge dagen van de Zuid-Afrikaanse winter het best - als de spaarzame vegetatie het makkelijker maakt om de dieren te zien. Kaapstad en het zuidelijke gedeelte van de West-Kaap heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en warme winters, terwijl Durban en de kust van KwaZulu-Natal subtropisch zijn, met zeer veel zon het gehele jaar door.

Naar boven

Taal
Het is zeker mogelijk, dat u na terugkomst van een heerlijke vakantie in Zuid-Afrika er een 'taal' hebt bijgeleerd. Vrienden zullen vragen: Hoe was je vakantie? 'Baie lekker' is uw antwoord waarmee uw vrienden u niet zullen begrijpen. 'Heerlijk', zei u in het Afrikaans, want u zult merken dat u na een paar weken Zuid Afrika makkelijk de meest grappige en veelgebruikte woorden uit de zogenoemde 'South African slang' overneemt. Slang is een mix van Afrikaans en Engels. Zeker heel grappig om een Indiase Zuid-Afrikaan slang te horen praten met die 'touch' uit Azie. Als u de eerste paar dagen in Zuid-Afrika bent, is het moeilijk te geloven dat de taal die wordt gesproken, toch echt Engels is, omdat u nauwelijks een woord zult verstaan. No worries, na een paar dagen bent u gewend aan de taal. Zuid-Afrika heeft een populatie van 44 miljoen mensen en heeft 11 officiele talen: Afrikaans (23%), Xhosa (17%), Pedi (8%), English (8%), Tswana (8%), Sotho (7%), Tsonga (4%), Swati (3%), Venda (3%) and Ndelbele (2%). Zulu is de meest gesproken taal, maar over het algemeen -zeker in de grotere steden- spreekt vrijwel iedereen Engels. Voor het zaken/maatschappelijke leven is Engels de voertaal.

Naar boven

Cultuur
Nelson Mandela Zuid-Afrika kent een kleurig palet van culturen en religies en wordt daarom ook wel de Rainbow Nation genoemd. Door de geschiedenis heen arriveerden hier volkeren onder andere uit Afrika, Indonesie, India, Maleisie, Nederland, Groot-Brittanie en Amerika. Dat het land (nog) geen duidelijke gemeenschappelijke identiteit heeft, mag geen verbazing wekken. Er zijn maar liefst elf nationale talen! Maar sinds de val van de Apartheid wordt er alles aan gedaan om alle culturen niet naast elkaar te laten leven, maar ondanks alle problemen op het gebied van criminaliteit, werkloosheid en AIDS met elkaar te laten leven. Zoals Nelson Mandela ooit zei: "Het valt niet mee om verbitterd te blijven als men bezig is met opbouwende dingen."


Naar boven

Valuta
Rand In Zuid-Afrika wordt met de Rand betaald. Een euro is ongeveer 9,5 Rand. Deze valuta is verdeeld in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en in munten van 1, 2 en 5 Rand. Op de Zuid-Afrikaanse bankbiljeten staan de 'Big Five' afgebeeld; op het R10-biljet staat de neushoorn, het R20-biljet de olifant, het R50-biljet de leeuw, het R100-biljet de buffel en het luipaard siert het briefje van 200 Rand. Net als in Lesotho en Swaziland, kan ook bij de buurlanden Botswana en Namibië met de Zuid-Afrikaanse Rand worden betaald.


Naar boven

Grote bezienswaardiheden

Naar boven

Veiligheid
Voor uw vertrek moet u zich realiseren dat u niet naar het meest veilige land ter wereld afreist. Heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor de townships.

Criminaliteit komt voor in iedere grote stad. Neem dus ook wanneer u bijvoorbeeld in Kaapstad bent op z'n minst de voorzorgsmaatregelen die u normaal ook zou doen; laat geen waardevolle spullen achter in uw auto of loop niet over straat met grote sommen geld. Beide appartementen zijn uitgerust met verankerde kluisjes waar u uw waardevolle spullen met een een gerust hart kunt achterlaten. Wees extra waakzaam wanneer de avond valt en u door verlaten delen van de stad rijdt met uw auto. Met name in de townships, de arme buurten aan de rand van de stad, komt relatief gezien veel criminaliteit voor. Dit aantal loopt in het weekend op als er op sommige plaatsen drank en drugs in het spel zijn. Vermijd deze plaatsen als u alleen bent en probeer de townships vooral 's nachts te ontlopen.

In de rijkere buurten komen geregeld auto-inbraken of andere vormen van diefstal voor. Probeer als het mogelijk is een bewaakte parkeergarage te gebruiken. Wanneer u de auto afsluit kun u het handschoenenkastje open laten, zodat u laat zien dat er niks waardevols in uw auto ligt. Over het algemeen zijn er op elke parkeerplaats wachters aanwezig die uw auto in de gaten houden. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het de gewoonte dat deze wachters van u een fooi ontvangen, ter hoogte van 2 of 5 Rand. Het is ook niet aan te raden om in de binnenstad lifters mee te nemen. Zelf liften is al helemaal geen goed idee!

Geweld is meestal niet specifiek op toeristen gericht, maar probeer toch niet al teveel te pronken met uw camera of andere dure spullen. Zuid-Afrika telt ongeveer 130.000 politiemensen die een oogje in het zeil houden..

Naar boven

Verkeer
De schoonheid van het kolossale Zuid-Afrika kun u op verschillende manieren verkennen. Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kunt u het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdekt u elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.

Naar boven

Tijdsverschil
Zuid Afrika ligt recht onder Europa en kent daarom met Nederland geen tijdsverschil, en heeft u na de vliegreis ook geen last van jetlag.

Naar boven