Algemeen
Namukelekile of "welkom" in Zuid-Afrika - één van de snelst groeiende vakantiebestemmingen ter wereld. Het jaar 2004 is een speciaal jaar voor de Zuid-Afrikaanse bevolking - de tiende verjaardag van de democratie. In deze periode heeft het toerisme een belangrijke rol gespeeld in de spectaculaire transformatie van het land, niet in het minst door het aantal nieuwe banen. In de afgelopen tien jaar is het aantal overzeese reizigers die de warme en vriendelijke kusten bezocht hebben met sprongen toegenomen.
Landschappelijke schoonheid en het hele jaar door een zonnig klimaat behoren tot de belangrijkste trekpleisters van Zuid-Afrika.
De sensatie van een safari in Zuid-Afrika om de ongelooflijke en diverse concentraties van wilde dieren te bekijken zal in de meeste vakantieplannen voorkomen. Aan verantwoord toerisme en het bewaren van onze ecologische plaatsen wordt de hoogste prioriteit gegeven in Zuid-Afrika. Het land mag trots zijn op verschillende Wereld Erfgoed plaatsen en talloze eco-vriendelijke projecten.
Zuid-Afrika is een land dat positief omgaat met de "Great Outdoors". Sportwedstrijden worden met hartstocht gevolgd, terwijl avontuurlijke activiteiten volop aanwezig zijn - van de hoogste bungeejump ter wereld tot wildwatervaren, abseiling, diepzeevissen en duiken. In het hele land vindt u uitstekende golfbanen en tot de activiteiten behoren onder andere mogelijkheden tot paardrijden, mountainbiking en expedities per vierwielaangedreven voertuigen.
Zuid-Afrikaanse wijnen zijn nu zo populair dat veel bezoekers met beide handen de kans aangrijpen de wijngaarden te bezoeken waar ze geproduceerd worden - twee vliegen in een klap: het landschap en de Kaaps-Hollandse architectuur te bewonderen en natuurlijk de wijnen proeven!
Wij doen ook een boekje open over de Zuid-Afrikaanse keuken - die u ongetwijfeld heerlijk zult vinden en goedkoop. U zult zien dat de standaard voor Zuid-Afrikaanse restaurants, hotels, country houses en bed & breakfast accommodatie hoog ligt - terwijl de prijzen verbazingwekkend laag zijn. Zoveel lager dat u haast niet kunt wachten het uw vrienden en familie thuis te vertellen.
Geen enkele reis naar Zuid-Afrika is compleet zonder minstens een paar dagen relaxen aan het strand en Zuid-Afrika heeft een aantal van de mooiste stranden ter wereld - met bovendien een massa watersportopties, waaronder walvissen bekijken, zwemmen met dolfijnen en naar haaien duiken.
Zuid-Afrika's troef zijn echter de mensen. Het multiculturele land is trots op zijn warme karakter van goodwill en gastvrijheid. Ondernemers uit voorheen minder bevoorrechte gemeenschappen zijn nu druk bezig hun eigen bedrijf op te zetten - guest houses, restaurants, verkooppunten voor handenarbeid en reisorganisaties - die bezoekers voorzien van een uniek en hartverwarmend inzicht in de Zuid-Afrikaanse manier van leven. Cultural villages tonen de caleidoscopische rijkdom aan etnische tradities van ons land.
Zuid-Afrika wordt wel de "The Rainbow Nation" genoemd en u zult de tastbare trots ervaren van een verenigd land dat bouwt aan zijn toekomst - en waar alle bevolkingsgroepen hun tehuis hebben.
Ligging
Zuid Afrika bevindt op het Zuidelijk halfrond. Zie kaartje boven aan deze pagina.
Afstanden
De afstanden in Zuid Afrika zijn, in verhouding tot Nederland enorm. Zo bedraagt de afstand tussen Kaapstad en Johannesburg maar liefst 1500 km ! een weloverwogen reisplan is daarom zeer belangrijk.
Klimaat
Zuid-Afrika heeft een schitterend klimaat met het gehele jaar door heerlijke warme zonneschijn. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Europa, waardoor het een ideale bestemming is om de winter daar te ontvluchten tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer (november tot februari, zie ook de temperatuur tabel hiernaast).
Voor het observeren van wilde dieren zijn de heldere, droge dagen van de Zuid-Afrikaanse winter het best - als de spaarzame vegetatie het makkelijker maakt om de dieren te zien.
Kaapstad en het zuidelijke gedeelte van de West-Kaap heeft een mediterraan klimaat, met hete zomers en warme winters, terwijl Durban en de kust van KwaZulu-Natal subtropisch zijn, met zeer veel zon het gehele jaar door.
Taal
Het is zeker mogelijk, dat u na terugkomst van een heerlijke vakantie in Zuid-Afrika er een 'taal' hebt bijgeleerd. Vrienden zullen vragen: Hoe was je vakantie? 'Baie lekker' is uw antwoord waarmee uw vrienden u niet zullen begrijpen. 'Heerlijk', zei u in het Afrikaans, want u zult merken dat u na een paar weken Zuid Afrika makkelijk de meest grappige en veelgebruikte woorden uit de zogenoemde 'South African slang' overneemt. Slang is een mix van Afrikaans en Engels. Zeker heel grappig om een Indiase Zuid-Afrikaan slang te horen praten met die 'touch' uit Azie. Als u de eerste paar dagen in Zuid-Afrika bent, is het moeilijk te geloven dat de taal die wordt gesproken, toch echt Engels is, omdat u nauwelijks een woord zult verstaan. No worries, na een paar dagen bent u gewend aan de taal.
Zuid-Afrika heeft een populatie van 44 miljoen mensen en heeft 11 officiele talen: Afrikaans (23%), Xhosa (17%), Pedi (8%), English (8%), Tswana (8%), Sotho (7%), Tsonga (4%), Swati (3%), Venda (3%) and Ndelbele (2%). Zulu is de meest gesproken taal, maar over het algemeen -zeker in de grotere steden- spreekt vrijwel iedereen Engels. Voor het zaken/maatschappelijke leven is Engels de voertaal.
Cultuur
Zuid-Afrika kent een kleurig palet van culturen en religies en wordt daarom ook wel de Rainbow Nation genoemd. Door de geschiedenis heen arriveerden hier volkeren onder andere uit Afrika, Indonesie, India, Maleisie, Nederland, Groot-Brittanie en Amerika. Dat het land (nog) geen duidelijke gemeenschappelijke identiteit heeft, mag geen verbazing wekken. Er zijn maar liefst elf nationale talen! Maar sinds de val van de Apartheid wordt er alles aan gedaan om alle culturen niet naast elkaar te laten leven, maar ondanks alle problemen op het gebied van criminaliteit, werkloosheid en AIDS met elkaar te laten leven. Zoals Nelson Mandela ooit zei: "Het valt niet mee om verbitterd te blijven als men bezig is met opbouwende dingen."
Valuta
In Zuid-Afrika wordt met de Rand betaald. Een euro is ongeveer 9,5 Rand. Deze valuta is verdeeld in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en in munten van 1, 2 en 5 Rand. Op de Zuid-Afrikaanse bankbiljeten staan de 'Big Five' afgebeeld; op het R10-biljet staat de neushoorn, het R20-biljet de olifant, het R50-biljet de leeuw, het R100-biljet de buffel en het luipaard siert het briefje van 200 Rand. Net als in Lesotho en Swaziland, kan ook bij de buurlanden Botswana en Namibië met de Zuid-Afrikaanse Rand worden betaald.
Grote bezienswaardiheden
Zuid-Afrika kent een unieke flora en fauna en behoudt deze onder andere via de National Parks. Er zijn er momenteel twintig verspreid door het hele land. Het Kruger National Park is het oudste en werd in 1889 gesticht toen er nog maar weinig groot wild in het land te vinden was. Tegenwoordig worden de parken bestuurd door de semi-overheidsinstelling South African National Parks. Grote kans dat u de Big Five zult spotten! U kunt ze verkennen in zowel eigen als gehuurde voertuigen of via een georganiseerde tour met een gids. Vaak kan dit zowel overdag als s'nachts. De meeste parken hebben verschillende accommodatiemogelijkheden en eetgelegenheden. U betaalt een toegangsprijs voor elke dag die u er verblijft.
De Garden Route, oftewel de Tuinroute, ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die wordt afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt. De Garden Route voert u langs al dit prachtigs en zorgt voor een waar visueel feest! Het uitzicht wisselt steeds van weelderige vegetatie met inheemse bossen waar gigantische Yellowwood Trees groeien, naar semi-aride gebieden en van de bergen van de Outeniqua Range naar laaggelegen stranden. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan.
Enkele natuurlijke hoogtepunten zijn prachtige baaien als Herold's Bay, Victoria Bay en Buffalo Bay. Ook zijn de bergen langs de Garden Route prachtig met inheemse wouden en 'fynbos'. Bezoek ook zeker plekken als het Wilderness National Park, de Cango Caves en het Knysna Forest. Het Wilderness National Park ligt bij Wilderness en omvat 30 km ongerepte kust. Er liggen prachtige stranden en verschillende meren die via rivieren met elkaar zijn verbonden. Hier leven bijna 80 soorten watervogels en is een geweldige omgeving om doorheen te wandelen of te vissen. De Cango Caves liggen 30 km van Oudtshoorn en bestaan uit een serie van kalkstenen grotten, die hoewel nogal commercieel, toch indrukwekkend zijn. Het Knysna Forest is een mooi inheems bos waar u goed kunt fietsen, picknicken, wandelen en hiken. De Outeniqua Hiking Trail is een beroemde tocht van 105 km. In het bos groeien bijzondere bomen als ijzer-, geelhout- en Outeniquebomen. De geelhoutbomen zijn behangen met een vegetatie en worden daarom vaak 'oudemannenbaard' genoemd. Samen met weelderige varens zorgen ze voor een sprookjesachtige sfeer.
U kunt de route op verschillende manieren afleggen: met de auto, per bus vanuit Kaapstad of Port Elizabeth of u neemt de Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein tussen George en Knysna. Niet alleen de Garden Route zelf is de moeite waard, maar langs de kust liggen een aantal prachtige attracties waar u zeker voor moet stoppen. Zo liggen hier enkele van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, zoals bij Wilderness, Brenton-on-Sea, Keurbooms, Nature's Valley, Robberg Beach en Lookout Beach bij Plettenberg Bay. Surfers vinden perfecte golven bij Mossel Bay Peninsula, Groot Jongensfontein en Victoria Bay. Andere activiteiten die u op verschillende plekken langs de Garden Route kunt ondernemen zijn trektochten, golfen, paardrijden, duiken, snorkelen, abseilen, bungee jumpen, kajakken, vissen en waterskiën.
Enkele leuke plaatsen langs de route zijn Knysna, Mossel Bay (Mosselbaai), Hartenbos, Plettenberg Bay en vooral Wilderness. Deze laatste plaats ligt schitterend aan diverse stranden ingeklemd tussen meren, inheemse bossen en lagunes. Bij het chique Plettenberg Bay kunt u zeehonden en dolfijnen zien en in september zelfs walvissen. Knysna wordt ook door veel bezoekers aangedaan. Het is van een klein dorp uitgegroeid tot een drukke stad met veel hotels, winkels, kleurrijke markten, live muziek en entertainment. Het hele jaar heerst hier een warm klimaat en de omgeving wordt gekenmerkt door overweldigende, onbedorven gouden stranden, een indrukwekkend rotsschiereiland, liefelijke lagunes, inheemse bossen en dichtbij gelegen natuurreservaten. U kunt hier onder andere kajakken, duiken en snorkelen. Of u neemt de boot om haaien, dolfijnen en walvissen te bekijken. In het binnenland kunt u trek-, fiets en paardrijtochten maken door de bossen. Een van de culinaire hoogtepunten van deze stad zijn de plaatselijke Knysna-oesters.
Mossel Bay (het voormalige Mosselbaai) dankt haar naam aan Cornelis de Houtman, een Hollandse handelsman, die hier een heleboel mossels vond. Bent u op zoek naar actie, dan moet u hier zijn. U kunt hier onder andere parasailen, abseilen, kajakken en snorkelen. In het midden van de baai is Seal Eiland dat met een boot kan worden bezocht. Zeehonden, pinguïns en aalscholvers bevolken het eiland en met een beetje geluk ziet u hier de grote witte haai. Dit is ook de plaats waar de eerste Europeanen, Portugese zeelieden onder leiding van Bartholmeu Dias, in 1488 landden in Zuid-Afrika. Hier, bij de Old Post Office boom, werden brieven uitgewisseld tussen zeelui op weg naar de Oost en degenen die op weg naar huis waren. In het Bartholmeu Dias Museum Complex bevindt zich een replica van het schip waarmee hij in de 15e eeuw langs de Zuid-Afrikaanse kust voer.
De Garden Route begint bij Mossel Bay aan de N2 in het zuiden van Western Cape, en eindigt bij Plettenberg Bay in het oosten.
Voor meer bezienswaardigheden op het Kaaps schiereiland, klikt u hier.
Veiligheid
Voor uw vertrek moet u zich realiseren dat u niet naar het meest veilige land ter wereld afreist. Heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor de townships.
Criminaliteit komt voor in iedere grote stad. Neem dus ook wanneer u bijvoorbeeld in Kaapstad bent op z'n minst de voorzorgsmaatregelen die u normaal ook zou doen; laat geen waardevolle spullen achter in uw auto of loop niet over straat met grote sommen geld. Beide appartementen zijn uitgerust met verankerde kluisjes waar u uw waardevolle spullen met een een gerust hart kunt achterlaten. Wees extra waakzaam wanneer de avond valt en u door verlaten delen van de stad rijdt met uw auto. Met name in de townships, de arme buurten aan de rand van de stad, komt relatief gezien veel criminaliteit voor. Dit aantal loopt in het weekend op als er op sommige plaatsen drank en drugs in het spel zijn. Vermijd deze plaatsen als u alleen bent en probeer de townships vooral 's nachts te ontlopen.
In de rijkere buurten komen geregeld auto-inbraken of andere vormen van diefstal voor. Probeer als het mogelijk is een bewaakte parkeergarage te gebruiken. Wanneer u de auto afsluit kun u het handschoenenkastje open laten, zodat u laat zien dat er niks waardevols in uw auto ligt. Over het algemeen zijn er op elke parkeerplaats wachters aanwezig die uw auto in de gaten houden. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het de gewoonte dat deze wachters van u een fooi ontvangen, ter hoogte van 2 of 5 Rand. Het is ook niet aan te raden om in de binnenstad lifters mee te nemen. Zelf liften is al helemaal geen goed idee!
Geweld is meestal niet specifiek op toeristen gericht, maar probeer toch niet al teveel te pronken met uw camera of andere dure spullen. Zuid-Afrika telt ongeveer 130.000 politiemensen die een oogje in het zeil houden..
Verkeer
De schoonheid van het kolossale Zuid-Afrika kun u op verschillende manieren verkennen. Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kunt u het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdekt u elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.
Met de bekende 'Blue Train' reist u in 24 uur tussen Pretoria en Kaapstad en doorkruis u het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap. Terwijl u naar buiten gluurt en van de natuur geniet als u door het dal van de Hex River rijd, wordt u binnen in de trein verwend door lekker eten, een goede bediening en uitstekende accommodatie. Een reis per stoomtrein is helemaal een uitdaging. Zeker als u met Rovos Rail een tocht maakt. De coupés zijn niet alleen in een oude stijl ingericht, maar ook nog eens erg stijlvol. De faciliteiten binnenin deze nostalgische stoomtrein zijn modern en getuigen van zeer veel luxe. Een avontuurlijke tocht met dit vervoersmiddel leid u onder andere naar de Victoria Falls, Kimberly of Namibië. Dus ontdek Zuid-Afrika en travel in style! Zorg wel dat u voortijdig een reservering maakt van u trip per stoomtrein. Voor het vervoer per passagierstrein is er in het land een goed en uitgebreid spoorwegnet die u naar de grotere steden in Zuid-Afrika brengt. In Zuid-Afrika is een treinreis goedkoop, maar niet erg snel. U kunt naast een eersteklas en een tweedeklas kaartje, ook een derdeklas treinkaartje kopen. Kinderen onder de vijf jaar mogen het hele jaar door gratis meereizen en studenten krijgen (met uitzondering van de maanden december en januari) een korting van 40% op hun treinticket.
Het wegennetwerk in Zuid-Afrika is goed, al is nog steeds eenderde van alle wegen onverhard. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur en op de snelwegen kun u het gaspedaal tot de 120 kilometer per uur intrappen. Houdt u aan de snelheid, want verkeersovertredingen worden in Zuid-Afrika zwaar bestraft met een hoge geldboete of zelfs een overnachting in de cel. In de grote steden vindt u erkende verhuurbedrijven waar u tegen niet al te veel geld een auto kunt huren voor een dag, maar ook voor een hele week. Vergeet bij het wegrijden niet dat er in Zuid-Afrika links wordt gereden! Dat kunt u heel wat geld schelen, want bij een ongeval moet u in de meeste gevallen, ondanks uw verzekering, toch wat geld neertellen. Afhankelijk van het gebied waar u heen gaat is het aan te raden in sommige gevallen een auto met vierwielaandrijving te huren. Voor het huren van een auto in Zuid-Afrika moet u enige rijervaring hebben. Er wordt van u verwacht dat u minstens 5 jaar uw rijbewijs heb en dat u ouder bent dan 23 jaar wil u achter het stuur kruipen. Het is niet verplicht om uw rijbewijs altijd bij u te hebben, maar wel erg handig; bij controle moet u binnen 24 uur het papiertje kunnen laten zien bij het politiebureau.
Met de bus komt u in alle uithoeken van het land en het is vaak nog sneller dan per trein. Het busnetwerk in Zuid-Afrika wordt onder andere verzorgd door de maatschappij Greyhound en voor de avontuurlijke rugzaktoeristen is er de 'Baz Bus' die langs de kust reist van Durban naar Kaapstad. In Zuid-Afrika is een busreis in de meeste gevallen comfortabel en geen enorme aanslag op uw portemonnee.
Tijdsverschil
Zuid Afrika ligt recht onder Europa en kent daarom met Nederland geen tijdsverschil, en heeft u na de vliegreis ook geen last van jetlag.